Thursday, July 13, 2006

The God of Small Things

I borrow the title of a best-selling book of Arundhati Roy as the title for today’s post. I haven’t read the book yet, but from the list of best-seller books and many recommended reviews to this book, I would consider it as a good one. Even though I have to admit that I don’t completely believe on a “best-seller” label which attached to a book cover.

Apart from the book story, which I never read about, I want to give my own interpretation based upon the title.

I’m a person who often concern about small things. Perfectionist, you may say. I’m going 20 by September this year, and I think I’ve been frustrated about my regular life for the last six years. Is this what they called Stress Junkie?


I hate motor bikers of the city, who are too selfish to get their way on road. You can see from the picture taken inside the car. They always want to be on the first line of the traffic, but can you imagine if one of them driving so slowly? It’s damn bitchy! I often saw motor bikers hit a crossroad in front of my campus. I mean, they were just driving away when the red lights on.

As for the government’s project to build a monorail, I don’t think it will be a solution to overcome traffic jams of the city. The Trans Jakarta busway project, that copied Trans Milenio project from Bogota, Columbia, has already left incidents causing people died and traffic messed.

Above picture shows one of structural foundations of monorail behind Representatives Building in Senayan. (which contributes more traffic jams)

Next will be the application of freedom of speech. Comments: Do they realize that pedestrians have their own place to walk aside the street? (instead of walking around on the street)

I have no idea where this country is taken to. More social problems were raised because of failure of National Examinations (UN/Ujian Nasional) for some high school students, Playboy magazine publication, and many more.

Air pollution and post-natural disasters seem to be far away from our sight to be concerned. What happened to the people?

Complaining all the time won’t make any different, of course. Jakarta is not New York, nor Manhattan. Just like when I'm whining my life today, won't make any different for yesterday or any better for tomorrow. I need to wake up and smell the coffee, so I won't regret someday in the future about what I did for today.

9 comments:

  1. Bikers! Ntar-ntar kalo elo lagi nyetir, sekalian bawa shotgun aja, supaya kalo mereka mulai ngeselin, you can blow them to pieces.


    I'm really, really serious about this, btw.


    ;)

    ReplyDelete
  2. mm... emang bener, ngeselin banget, tiap hari pasti kesel sama pengendara motor, dimana-mana juga sama kok. hebatnya, karena pemerintah cuek sama penyediaan angkutan umum, peminat motor meningkat pesat tahun ini dan tahun2 berikutnya.. hehehe hebat

    ReplyDelete
  3. makanya pindah kesini...aman tentram tapi cape....wakakkakakakak...tunggu 5 taon lagi...lagi blajar giat neh....jadi politician neh...tar kita rubah negaranya...wakakkaka

    ReplyDelete
  4. well said dev..
    Dibawa ke mana bangsa ini jadinya?
    Keterpurukan bangsa pastinya bisa dibenerin, tapi pertanyaan nya: "Kapan?"

    ReplyDelete
  5. Menurut gue sih ini kekurangan sebagian besar bangsa Indonesia. Cuma mengkritik tanpa memberikan solusi (no offense ya...).

    Ke mana arah bangsa ini? Itu tanggung jawab kita mau dibawa ke mana.
    Kapan? Mulai sekarang.

    Ada yang bisa memberikan solusi??

    ReplyDelete
  6. Menurut gue sih ini kekurangan sebagian besar bangsa Indonesia. Cuma mengkritik tanpa memberikan solusi (no offense ya...).

    Ke mana arah bangsa ini? Itu tanggung jawab kita mau dibawa ke mana.
    Kapan? Mulai sekarang.

    Ada yang bisa memberikan solusi??

    Naah, I'm cool with that. :)
    Solusi? Bukannya rasanya terlalu naif jika saya tawarkan sebuah solusi yg sudah sering diajarkan pas masih SD sampai universitas di pelajaran PPKn, PLKJ, Kewarganegaraan atau sejenisnya, seperti "buanglah sampah pada tempatnya", "taati peraturan lalu lintas", "menyeberang jalan pada tempatnya", "cintai produk dalam negeri", dsb, sementara aparat tidak berlaku adil pada masyarakat?

    Daripada mengkritik lebih banyak lagi, saya memang pernah membahas ini dengan Engkong saya, karena rata2 masyarakat Indonesia tdk mencintai negaranya, lalu beliau bertanya apakah saya mao menambah jumlah yg antipati tsb? Saya hanya bisa membalasnya dengan senyum :)

    ReplyDelete
  7. Sekarang saatnya kita melakukan aksi, bukan hanya berani bicara saja. Mulai dari mengubah diri sendiri dan berharap kita bisa membawa perubahan.

    Itu yang sedang berusaha gue lakukan, yang sampai sekarang pun masih susah untuk nyebrang jalan di tempatnya.

    ReplyDelete
  8. Hehehe...

    Terima kasih atas masukannya.

    ReplyDelete

Remember to always include your name and e-mail address to get personal reply. Constructive comments are more than welcome. And for the HATERS, thanks for the page hit!